Utoljára megtekintett termékek Összes
nincs

Ventilátor

Tényleg ennyire ritka lenne a jó szerelő?

Hétköznapi beszélgetések során rendre azt hallani, hogy egyre nehezebben lehet jó szerelőt találni. De valóban így van ez? És ha igen, mi lehet az oka? A közelmúltban több mint 200 gázszerelőt kérdeztünk a tapasztalataikról, véleményükről, hogy rálátást kaphassunk arra, hogy mekkora a szakemberhiány, mennyire túlterheltek ma Magyarországon a szakemberek, vagy épp milyen gázkészülékekkel találkoznak munkájuk során. Meglepő eredmények születtek! Tartson velünk!

Elöljáróban elmondjuk a felmérés egyik legfontosabb tanulságát: a magyar szerelők jelentős hányada kisebb-nagyobb kapacitáshiánnyal küzd! Ugyanis nem kevesebb, mint a válaszolók 70 százaléka állítja, hogy vannak olyan esetek, amikor kénytelen visszautasítani egy megkeresést időhiány miatt. Ez nyilvánvalóan egy komplex és sokrétű probléma, amit nem ebben a cikkben kívánunk megoldani – inkább adunk egy-két jó tanácsot, hogy mit tehetünk mi fogyasztók a reménykedésen és a csodaváráson kívül.

Legfőképp érdemes előre gondolkodni, és már a fűtési időszak végeztével felméretni fűtőrendszerünket a karbantartásra. Miért? Azért, mert így nem kell kapkodni, még akkor sem, ha netán jóval későbbi időpontra tud minket vállalni a szakember!

Tudta-e Ön? A megkeresések száma folyamatosan nő!

Nem csoda, hogy egyre túlterheltebbek a szerelők: a felmérés arra az egyszerre örömteli és aggasztó tényre is rávilágított, hogy az elmúlt évben a szakemberek elsöprő többsége sokkal több megkeresést kapott, mint korábban. Ez egyfelől örömteli, hiszen a növekedés, gyarapodás mindig pozitív dolog, ráadásul a szerelők megélhetése sem kerül bajba ez által, ugyanakkor aggasztó is, mivel jelzésértékkel bír: nincs elég szakember, aki elvégezze a szükséges munkákat.

Nem szabad elmenni amellett sem, hogy – mint kiderült – hazánkban túlsúlyban vannak az elavultabb gázkészülékek, melyekhez értelemszerűen gyakrabban szokás szerelőt hívni, így ezeknek a készülékeknek a korszerűsítése is enyhíthet a szakemberhiány jelenlegi, kínzó problémáján.

A korszerűsítéssel egyébként energia is spórolható! Gondoljunk csak bele: sok háztartásban vegyesen használják a fűtést, azaz egyszerre van fával vagy szénnel fűthető vegyestüzelésű kazánjuk és – többnyire régebbi fajta – gázkazánjuk. Mivel a gázkészülékkel történő hőelőállítás lényegesen kevesebb erőfeszítést követel (elég csak „tekerni egyet rajta”), mint a vegyestüzelésű kazánok megtöltése fűtőanyaggal, így sokan a kényelmesebb utat választják, ami energiahatékonysági szempontból nem a legelőnyösebb. Ráadásul mivel a gázkészülékeket ritkábban használják, így kevésbé ügyelnek a karbantartásukra.

Ezt felmérésünk ide vonatkozó része is alátámasztja: a szerelők elmondása alapján sokkal nagyobb arányban kell teljes készülékcserét végrehajtaniuk, mint egyszerű javítást. Pedig pár egyszerű megoldással mind az élettartam, mind az energiahatékonyság növelhető!

  • Ha átmosatjuk a rendszer, már attól is javulhat a hatásfok.
  • A megfelelő szabályozottságot is érdemes szem előtt tartani: áramlásokat kell állítani, esetleg szivattyút cserélni.
  • De még azzal is sokat lehet spórolni, ha a régi, tekerős termosztát helyett egy egyszerűen programozhatóra váltunk!

Amennyiben Ön, vagy környezetében bárki átesett már hasonló, nem kifejezetten pénztárcabarát javítási-cserélési procedúrán, úgy javasoljuk, hogy korszerűsítse mielőbb fűtőrendszerét – ehhez pedig a legkorszerűbb termékek szinte teljes tárházát megtalálja webshopunkban!

LEGÚJABB

LEGNÉPSZERŰBB

Fürdőszoba

Fűtés

Konyha

Szerszám