Utoljára megtekintett termékek Összes
nincs

Ventilátor

A piszoár, amely megváltoztatta a művészetet

Marcel Duchamp francia művész 101 évvel ezelőtt New York-ban felforgatta az egész művész társadalmat és utat nyitott a posztmodern művészet felé. Forrás címre keresztelt művével örökre megváltoztatta művészetet. Műve tulajdonképpen egy egyszerű porcelán vizelde volt, amely attól lett műalkotás, hogy kiállították.

A vizelde története az 1830-as évekre nyúlik vissza, mikor Párizsban döntöttek a bevezetésükről. Akkoriban nem csak a dolgunk diszkrét elvégzése voltak alkalmasak, több funkciót is elláttak. Hirdetőoszlopként is hasznosították őket, illetve a francia forradalomból is kivették a részüket, a felkelők barikádokat építettek belőlük.  A 19. századi európai nagyvárosokban külön figyelmet fordítottak a piszoárok megjelenésére és Berlinben több dizájnversenyt hirdettek formatervezésükre.

Napjainkban a vizeldéket főleg nyilvános illemhelyeken alakítják ki. Anyagukat tekintve leggyakrabban fajansz, de fémből és műanyagból is készülhetnek. Manapság elterjedt a mozgásérzékelővel automatikus öblítő rendszerrel rendelkező változat, amely már hatékonyabban tünteti el a kellemetlen szagokat, de még így is célszerű valamiféle illatosító használata.

LEGÚJABB

LEGNÉPSZERŰBB

Fürdőszoba

Fűtés

Konyha

Szerszám