Cikkek

A tapasztalat azt mutatja,hogy az átlag magyar csak az első hideg őszi fuvallatok idején gondol arra először, hogy idén is lesz tél. Pedig lesz... Készítettünk egy reprezentatív felmérést, a jelenleg használt gázkazánok állapotáról, a gázfűtéssel kapcsolatos elégedettségről.
Európai uniós irányelvek alapján, az energiatakarékosság miatt, augusztus végétől kötelezően fel kell majd tüntetni a gázkazánokon is az energiabesorolást. Az A, B vagy C besorolást tanúsító felirat kötelezően szerepelni fog minden hagyományos üzletben forgalmazott, valamint az interneten hirdetett gázkészülékek mellett.
A szigetelési eljárások fejlődéséből kifolyólag ablakaink és ajtóink ma már olyan jól záródnak, hogy nem csak a hideget vagy a szmogot tartják távol otthonunktól, hanem a lakásból sem engednek ki olyan káros anyagokat, mint például a fűtés melléktermékeként jelentkező szénmonoxid.
Sokan már nyáron elkezdenek aggódni, hogyan fogják a fűtési időszak megnövekedett költségeit kigazdálkodni. Vannak, akik egyszerűen letekerik majd a radiátorokon vagy a termosztáton a fűtést abban bízva, hogy így takarítanak meg a legtöbbet. Ez azonban nem ilyen egyszerű...
Ez a gázkonvektor a FÉG GF 35-ös változata. Nagyon sok üzemel belőle a városokban. Atmoszférikus, előkeveréses gázégővel készül. 3,4 kW hőteljesítményű, ami azt jelenti, hogy (egy normál nagyszobát befűt) de egyedül már egy kislakás fűtéséhez kicsi.
A kondenzációs kazán lényege, hogy a távozó és egyben forró füstgáz még tartalmaz jelentős mennyiségű hőenergiát. Ezt az energiát az égéstermékben lévő pára lecsapatásával ki lehet nyerni és egy hőcserélőn keresztül a benne lévő hőt a fűtési rendszer képes hasznosítani. Ezáltal az égéstermék hőmérséklete 50 Celsius fok alá csökkenthető!
A Hajdu elektromos forróvíztárolót a köznyelv villanybojlernak hívja. A 80 és 120 literes változata a legnépszerűbb melegvíz termelő berendezések közé tartozik.
A Mofém Eurosztár csaptelep család a legismertebb Magyar, régi hagyományokat követő csaptelep család . Ma már esztétikusabb, króm színű tekerő gombokkal készül, olcsó, de nem silány, megbízható minőségű anyagokból készül.
A Mofém Junior kedvező árú Magyar, kerámia betétes egykaros csaptelep család. Kedvező ára ellenére megfelelő minőségű, van benne anyag, pl. a felső karja is teljes egészében rézből készül.
A puffertartály a fűtési rendszereknél használatos energia tároló eszköz, ami egy nagy űrtartalmú hőszigetelt tartály. Nagy mennyiségű forróvizet képes tárolni, ami később fűtési célra felhasználható akkor is, ha a kazán éppen nem üzemel. (A puffer szó jelentése gyűjtő, kiegyenlítő.)
A Dunaterm elektormos forróvíztároló a legolcsóbb melegvíz előállítási eszköz, ami a piacon megfelelő minőségben elérhető. A 80 literes változat már elfogadható komfortot jelent egy családnak is.
A Hans Grohe Focus E csaptelep család kiváló minőségű, prémium kategóriás német termék. Ez a minőségi hozzá állás kiterjed a kész termékeken kívül minden hozzá tartozó szerelvényre is. Pl a flexibilis bekötő cső forgatható, ezáltal feszültség mentesen alkalmazható a bekötés során.
A Sagittarius csaptelep család egy nagy termékválasztékot kínáló, EUs gyártmány. Szlovákiában készül. Kiváló minőségéhez képest kedvező ára a gyakorló víz-fűtés szerelő szakemberek számára is elfogadottá tette a nagy ismert márkák áránál jóval olcsóban.
A faelgázosító kazánnal való fűtés - mely rövid idő alatt sok hőt termel - úgy ideális, ha egy nagy puffer tartály vizét melegíti fel a készülék. Ebből a tárolt hőmennyiségből gazdálkodik utána a rendszer, keringtetve a melegvizet a hőleadókban.
A REMS szerszámok gyára Németország csúcstechnológiai ipari központjában, Stuttgart mellet található. A REMS magas képzettségű szakemberei Waiblingen városában több generáció óta fejlesztik az épületgépészeti szerszámokat és gépeket.
A REMS profik számára gyárt gépeket és szerszámokat – az állított követelmények magasak. A REMS feladatait, felelőssége tudatában, és első osztályúan teljesíti. Ez magába foglalja a gyors szállítást, valamint a karbantartási- és javítási munkákat is. A kiváló szervizelés alapja a nagymértékű rugalmasság és az abszolút megbízhatóság.
Ön is egyike a közel 3/4 millió padlófűtés tulajdonosnak vagy régi radiátorai vannak...? ...és fizet évente a fűtésre még mindig 60.000* Ft-tal többet mint kellene? Mi segítünk Önnek, hogy akár 25% energiaköltséget spóroljon!
Saját edzőműhelyeink fontos alapköve a REMS szerszámok minősége. Az évtizedek alatt szerzett tapasztalat a REMS minőségi szerszámoknak fontos Know-how-ja és titka. A speciális hőkezelés a szilárdságnak és a szívósságnak a kombinációjához vezet és különösen hosszú élettartamot eredményez, mint pl. a menetvágó pofáknál, vágókerekeknél, és présfogóknál.
Túl sok a rezsi? Magas a fűtés számla? Folytatásos cikkünkben spórolási tippeket teszünk közzé a gázkazánnal való fűtéshez, egyszerűen és olcsón. Érdemes elolvasni, semmibe sem kerül, viszont pénzt takaríthat meg vele!
Az előző részben sorra vettünk néhány hasznos dolgot, mely dolgok alkalmazásával pénzt takaríthat meg! Ezt folytatjuk és próbálunk még több hasznos információval, spórolási praktikával szolgálni!
A perlátor egy fémszövetes szűrő, mely a csap végére van szerelve, kialakítása miatt vízrendezőnek is hívnak. A fémszövet levegővel dúsítja a vizet, azt az érzetet keltve, hogy több víz folyik ki a csapból. A víz felhasználást 30%-al is képes csökkenteni, miközben látszólag ugyanolyan vastagon folyik a víz.
A szén-monoxid mérgezés tünetei a fejfájás, szédülés, hányinger, hasfájás. Ahogy halmozódik a szervezetben, úgy erősödnek a tünetek: emlékezetvesztés, látászavar, eszméletvesztés, majd halál. Különösen érzékenyek a szén-monoxid mérgezésre a várandós anyák és magzataik, a csecsemők, a kisgyermekek, az idős emberek, a betegek és a kisállatok.
A villanybojlerekben elhelyezkedik egy rúd, az aktív anód, ami a használat során lassan elfogy. (Ennek a szerepe az elektrokémiai korrózió védelem, aminek során a sokkal, negatívabb potenciállal rendelkező magnézium anód fog inkább korrodálni, mint a hengerpalást, ha azonos közegben vannak.)
A rosszul beállított fűtési rendszerben, a kazánhoz közel lévő rövidebb, kisebb ellenállású fűtési körökön fordul meg a víz, és a távolabbi körökön csak kevés víz áramlik. A kazán nagy teljesítménnyel működik, de ez a többlet nagyrészt a közel lévő radiátorokon halad keresztül. Ezeknek már alig növeli a teljesítményét, hiszen eddig is melegek voltak.
Válasszon megfelelően méretezett gázkazánt és radiátorokat! Felesleges a túlméretezett kazán, többet fogyaszt. Ha kondenzációs kazánnal fűt, mindenképpen külső hőmérséklet érzékelős termosztáttal használja. A radiátorok szinte folyamatosan langyosak lesznek, de a szobahőmérséklet a beállított értéken lesz. Jóval kevesebbet fogyaszt majd.
A termosztát meghatározó eleme a fűtési rendszernek, a legkisebb költséggel itt lehet spórolni. A jó termosztát pontos, lehetőleg programozható és megfelelő helyre van felszerelve. Fontos, hogy termosztát fejes radiátor ne legyen abban a helyiségben, mert becsapják egymást.
Gázkazán a mai viszonyok közt régi készülékek cseréje esetén a nagyvárosokban, vagy Budapesten és környékén fogy igazán. Vidéken leginkább semennyi pénzért sem kérik már a gázkazánt és hiába is említik a kereskedésekben a korszerű kondenzációs kazán magas hatásfokát, korszerű vezérlését, nem kell.
Kazán vásárlása vagy cseréje esetén több kulcsfontosságú dolgot kell mérlegelnie a vásárlónak. A legfontosabb szempont a megfelelő hőteljesítmény meghatározása a tüzelőanyag kiválasztása után, amihez ismerni kell az épület hőszükségletét. Ezt az épület mérete és a hőszigetelés, nyílászárók minősége határozza meg.
A kondenzációs kazánok beépítése nem lehetséges átalakítás nélkül az előző készülék helyére, más típusú és költségesebb füstgázelvezetés szükséges hozzá. A kondenzációs kazánok hatásfoka sokak számára meglepő módon akár 108% is lehet. Ez azért létezik, mert a füstgázokkal együtt távozó hulladék hőt is hasznosítja az égéstermékben lévő pára lecsapatásával.
A Kondenzációs gázkazán hasonlóan működik a hagyományos gázkazánokhoz, de a működési elven kívül néhány lényegi eltérés is van. Ideális körülmények esetén 20 – 25 % fűtési költség megtakarítás érhető el, de ezzel szemben felszerelése csak némi átalakítással lehetséges.
A kondenzációs kazán napjaink slágere a fűtéstechnikában. Hatásfoka magasabb mint a hagyományos gázkazánok esetén, mert a kondenzációs segítségéve a füstgázokban lévő rejtett hőt is tudja hasznosítani. Különösen előnyös az alkalmazása nagy felületű padlófűtés esetén és külső hőmérséklet érzékelős termosztát alkalmazásával válik ideálissá a működése.
A kondenzációs kazán több mint harminc esztendeje ismert már. A működési elve egyszerű, a füstgázok hőmérsékletének csökkentésén, és a páralecsapódáson alapszik. A hagyományos kazánok az égés során magas hőmérsékletű füstgázt és vele együtt távozó vízgőzt termelnek.
A gázkonvektor idejét múlt fűtési módnak számít, pedig meglepően praktikus és a hatásfoka is elég jó. Sokkal gazdaságosabban lehet vele fűteni mint egy régi, elavult gázkazánokkal. A szilárd tüzelés elég nagy macerával jár - tüzelő tárolás, behordás - de a konvektor a gázfűtés komfortját hordozza.
Mit vegyünk figyelembe villanybojler vásárláskor? Mekkora meleg víz igényt szeretnénk kielégíteni és az elektromos hálózat terhelhetősége megfelel-e? Az elmúlt két évtizedben általában megnőtt az elektromos fogyasztók száma egy átlagos háztartásban, miközben a villanyóra és a kismegszakítók maradtak ugyanazok.
Cikksorozatunk előző részeiben olcsó és hatékony spórolási módszereket, tippeket adtunk a fűtésre vonatkozóan. Jelen cikkünkben néhány költségesebb tippel is ellátjuk a kedves olvasót, annak érdekében, hogy végül mégis kevesebbet kelljen fizetnie a fűtésért!
Új épületnél vagy korszerűsítésnél is megválaszolandó kérdés, hogy a radiátoros fűtést érdemes-e kiegészíteni padlófűtéssel és ha igen, milyen helyiségekben. Új építésű ingatlanoknál könnyebben megvalósítható padlófűtés beépítése, felújításnál a padlószintek miatt általában csak a fürdőszobát, konyhát, esetleg előszobát látják el padlóba tekert csövekkel.
A régebbi építésű átlagos lakások és családi házak helyiségeinek hőigénye ökölszabály szerűen 35-50 W/m3 között van. Ez a szerint változik, hogy a lakás v. ház elhelyezkedése hőtechnikai szempontból mennyire kedvező.
A radiátorok és törölközőszárító hőleadók élettartamát több dolog is befolyásolja. Leginkább az alkalmazott alapanyagok számítanak, mert különböző hővezető képességükkel befolyásolják a hatásfokot, de a fűtési rendszeren elvégzett beavatkozások szakszerűsége és száma, illetve a kedvező vagy kedvezőtlen üzemeltetés is befolyásolják a tartósságot.
Akciós termékek