Utoljára megtekintett termékek Összes
nincs

Spórolási tippek a gázkazánnal való fűtéshez, egyszerűen és olcsón. - 2. rész

Az előző részben sorra vettünk néhány hasznos dolgot, mely dolgok alkalmazásával pénzt takaríthat meg! Ezt folytatjuk és próbálunk még több hasznos információval, spórolási praktikával szolgálni!

Radiátorszelep

Ha csak hagyományos radiátorszelepekkel van a fűtési rendszer ellátva, akkor ezeket is be kell állítani. Nincs sehol megírva, hogy ezeknek tökig kinyitva kell lennie úgy, hogy már eltekerni sem lehet, mert öt éve nem mozdították. Nézze végig, melyik helyiségben lehet elegendő alacsonyabb hőfok is és szabályozzon. Elő szoba, közlekedő, szülői háló stb.

Áramlási szempontból szabályozza be a radiátorokat az alsó visszatérő szelepek beállításával! Ami közel esik a fűtőkészülékhez - a gázkazánhoz közeli fűtési körön van - az legyen lefojtva és ahogy távolabbiakhoz ér egyre kevésbé. A legtávolabbiak teljesen nyitva. Próbafűtésnél tapogatva végig kell járni, minden radiátor legyen meleg. A leghátsó is! Ha ezt nem teszi, akkor a kazánhoz közeli körökön fog megfordulni a fűtővíz java, pedig annak a radiátornak a teljesítménye csak alig növekszik A többi radiátor langyos, a termosztát utasítása szerint megy a fűtés . ( hátul közben pedig "dönget a kazán") Pazarló üzem...

Külső hőmérséklet érzékelős programozható termosztát

Használjon minél korszerűbb heti programos termosztátot, lehetőleg külső hőmérséklet érzékelővel! A termosztátot az épület központi részén kell elhelyezni mell magasságban. Külső hideg falon nincs jó helyen.

Ha már van programozható termosztátja, programozza is be okosan! Éjszaka vagy mikor nincsenek otthon, elég a 19 is. Napközben 20,estére, reggelre 21°C. Szabad ám használni a szabadság üzemmódot is. Amíg elmentünk a rokonokhoz pár napra, addig felesleges 22°C otthon. Ha levesszük 15°C-ra, de a program felfűti a mikorra hazaérünk, komfortos érzés és még is spóroltunk.

Hőszigetelés

A radiátorok mögé ragasszon a falra alufóliával kasírozott 3-5 mm vastag hőszigetelő réteget! Az alufólia legyen a radiátor felé. A sugárzott hőt visszaveri a lakás felé.

A pincében futó fűtéscsöveket szigetelje le utólag hő szigetelő csőhéjjal. Nem kell télen a pincében 12-15°C melegnek lennie. Ráadásul egy vagyonért.

Éjszakára eressze le a redőnyöket, vagy húzzon vastag sötétítő függönyt az ablakok elé! A vastag sötétítő függöny - pláne ha dupla anyagú - nagyon meg tudja növelni egy régi ablak hőszigetelését. Minél közelebb van, minél jobban lezárja a légáramlástól annál jobb. A függöny a radiátor mögé lógjon, ne elé.

A radiátorok légáramlása

A radiátorokra nem szabad rápakolni semmit. Tipikus hiba, hogy könyv, munkafüzet stb. fedi el felül a harmadát, míg táska, puff ülőke stb. akadályozza, hogy alulról kellő légáramlás legyen a radiátoron át. Alul is szabadon kell hagyni a radiátort a légáramlás miatt, a függöny pedig ne takarja el eléje lógva.

Szivattyúk, áramlási ellenállás

A kazánházban igyekezzen mindent úgy beszabályozni, hogy a szivattyúk alacsony I. fordulaton menjenek csak. Ez legyen a kiindulási pont, csak akkor vegye feljebb a fordulatszámot, ha szükséges. Ha van beépítve a felszálló vezetékeken áramlási ellenállást szabályozó pl . ferdeszelep, felesleges jó magas fordulaton járatni a szivattyút majd ezt másik szerelvénnyel leszabályozni. A villanyszámlát is mi fizetjük.

Melegvíz előállítása

Nem ajánlott a villanybojlerek használata ott, ahol a fűtés gáz üzemű. Sokkal jobban megéri szétnézni az alternatív bojler kínálatban, pl a gázbojlerek területén, mivel gázzal melegvizet előállítani körülbelűl harmad annyiba kerül, mint elektromos árammal.

Fűtési rendszer légtelenítése

Ha időnként hallani, hogy a fűtési rendszerben csörgedezve levegőbuborékok utaznak, akkor levegős lett. Ez arra utal, hogy valamitől - pl. tömítetlenség vagy szerelés - levegős lett, de a légtelenítők sem működnek jól. (Ezeknek maguktól időnként sziszegő hangot kell adniuk, mikor távozik a levegő) Tisztítsa ki az automata légtelenítőket! Ezekben egy úszó van, az zár. Sajnos ha szennyeződés kerül alá, akkor általában nem zár le, és folyamatosan csepeg. Ekkor a kupakot rá szokták zárni, - ezzel kézi légtelenítővé alakítva - de így nem tölti be a funkcióját. Pedig ki lehet mosni! Le kell tekerni villáskulccsal és kimosni. Visszaszerelve újra használható.

A radiátorokat végig kell ellenőrizni és ki kell légteleníteni. Ha a radiátor egyik sarka hideg, pedig megy a fűtés, akkor levegős. A radiátor végében lévő kézi légtelenítő kis csavarhúzóval megnyitható. Kell egy kis pohár alá és amíg meg nem jelenik a víz, ki kell engedni a levegőt. Utána lehet, hogy rá kell tölteni egy kicsit a rendszerre. Kb. 1,5 bar körüli értékre állítsuk.

Spórolási tippek a gázkazánnal való fűtéshez, egyszerűen és olcsón. - 1. rész

Néhány költségesebb tipp, ami mégis megéri

Létrehozva
2014. április 4. 10:57