Utoljára megtekintett termékek Összes
nincs

Ventilátor

Zárt vagy nyitott rendszerű bojler? Ez itt a kérdés!

Sokak számára egy bojler csak egy szerkezet, amelyet elsősorban vízmelegítésre, illetve a meleg víz tárolására, melegen tartására használunk. Ám a felszín alatt jóval több van: egyáltalán nem mindegy, hogy zárt vagy nyitott rendszerű készülékről beszélünk. Cikkünkben rávilágítunk a különbségekre, pár hasznos tippel megspékelve!

Működés szerint egy vízmelegítő kétféle lehet: átfolyó vagy tároló rendszerű. Ha elektromos oldalról nézzük a dolgot, akkor általában az átfolyós vízmelegítőt nevezzük nyitott, illetve zárt rendszerűnek.

Először lássuk a nyitott rendszert. A nyitott rendszerű bojlerek jellemzően kisebb készülékek, melyeket nyaralókban vagy kisebb konyhákban szokás használni, és mivel a nyitott rendszer csak 10 literig van, így ezek a készülékek csak mosogatásra, kézmosásra alkalmasak. Az ilyen típusú bojlernél vagy átfolyós vízmelegítőnél fontos kiemelni, hogy csak és kizárólag olyan csapteleppel szerelhető fel (felülről és alulról szerelhető változat is létezik), aminek három csöve (bekötési pontja) van, ugyanis itt ez a 3 csöves, úgynevezett bojler csaptelep látja el a biztonsági szelep szerepét is. Ebből következik, hogy a tárolós változatnál (ami jellemzően 5 vagy 10 liter kapacitású szokott lenni) a csap csöpögése teljesen normális jelenség, hiszen a fizika törvényeinek megfelelően bejön a hidegvíz, melyet a készülék elkezd melegíteni, ami ennek hatására kitágul, és a csaptelepen keresztül távozik a rendszerből.

A nyitott rendszerű készülékekhez nem minden esetben mellékelnek saját csaptelepet, például az átfolyós nyitott rendszerű Vaillant miniVED készülékekhez nem jár, ugyanakkor léteznek a piacon kisebbek is, ami a csapteleppel összeköthető, ilyen például a Kospeltől a Twister széria. Ezeknél arra kell odafigyelni (amennyiben átfolyóst választunk), hogy minden esetben célszerű a gyártó által leírt adatokat figyelembe venni (például hogy megfelelő méretű-e a kismegszakító, illetve megfelelő keresztmetszetű-e a vezeték).

A zárt rendszerű vízmelegítők egyik előnye, hogy egyszerre akár több csapot is rá lehet kötni (ez egyébként kisebb bojlerekre nem jellemző, itt inkább az a megoldás működik, hogy két egymás melletti csapot szolgál ki). További előny, hogy bármely csapteleppel beköthetők, csak arra kell figyelni, hogy a zárt rendszerű bojlerekhez mindig adnak külön biztonsági szelepet, melynek ugyanaz a funkciója, mint a feljebb ecsetelt bojler csaptelepnek, viszont célszerű a cseppvíz elfolyását biztosítani.

Az átfolyós vízmelegítők egyik hátránya, hogy nagyon nagy áramfelvételük van, amiért „cserébe” nagyon kevés vizet tudnak felmelegíteni. Számszerűsítve: egy 3,5 kW teljesítményű készüléknek 16 ampernyi áramot szükséges biztosítani, hogy egy perc alatt mindössze 2 liter vizet tudjon 20-25 fokkal felmelegíteni. Ezen oknál fogva érdemes tárolós vízmelegítőket alkalmazni, mint amilyenek a Hajdu és az Ariston termékei is lehetnek. Mindkét gyártónak vannak nyitott illetve zárt rendszerű bojlerei, előbbihez minden esetben mellékelik a saját csaptelepet, mely lehet alulról és felülről szerelhető (a csaptelep ennek függvényében változik).  

Most, hogy minden információ a helyére került, tekintse meg webshopunk bojler- illetve vízmelegítő kínálatát!

LEGÚJABB

LEGNÉPSZERŰBB

Fürdőszoba

Fűtés

Konyha

Szerszám