Utoljára megtekintett termékek Összes
nincs

Ventilátor

2020-tól elbúcsúzunk a régi típusú vegyes tüzelésű kazánoktól

2020. január 1-jén lép életbe hazánkban a 2015/1189/EU számú EU rendelet, melynek célja, hogy visszaszorítsa a kazánok károsanyag-kibocsátását. Nézzük, hogy mit is takar mindez, és mik a várható következmények!

Idén, és az elmúlt évek során a környezettudatosság és bolygónk védelme az egyik legégetőbb téma a hazai és a nemzetközi közbeszédben. S mivel napjainkban az egész világ egyre komolyabban törekszik csökkenteni a szennyezést, így várható volt, hogy előbb-utóbb a kazánok is sorra kerülnek. Ez Magyarországon különösen időszerű volt: az egészséget leginkább veszélyeztető, legapróbb részecskék kibocsátásának 74%-áért a lakossági tüzelés, azon belül is főként a régebbi típusú vegyes tüzelésű kazánok a felelősek!

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

Mindössze annyit, hogy a gyártók 2020. január 1. után nem gyárthatnak le, valamint a forgalmazók már nem hozhatnak be az országba ilyen típusú kazánokat. Fontos még, hogy azok a cégek, akik külföldi gyártóktól hozzák be az országba ezeket a készülékeket, és ún. „első forgalomba hozók” Magyarországon, az említett dátum után már nem tudnak tovább értékesíteni sem.

Nincs okuk aggódni azoknak a forgalmazóknak, akik Magyarországon legyártott és a gyártó által értékesített, illetve a külföldi gyártótól behozott és tovább értékesített, magyarországi készleten lévő termékekkel rendelkeznek, ugyanis ezeket el lehet adni a határidő után is, természetesen a készlet erejéig.

Mi a rendelet pontos célja?

Az, hogy a korszerűbb, új típusú kazánokkal egyszerre növelje a teljesítményt, valamint csökkentse a károsanyag-kibocsátást.

Milyen anyagi vonzata lesz ennek a végfelhasználó számára?

Mivel a rendelet életbe lépését követően, illetve a készletek elfogyása után a végfelhasználók már nem fogják tudni lecserélni régi kazánjaikat, csak új típusú vegyes tüzelésű kazánokra (melyek az előrejelzések szerint kb. 30-40%-kal többe fognak kerülni), így némi plusz költségre lehet számítani.

Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy mi által a régi típusú kazánok kéményei nem lesznek alkalmasak az új típusúak füstelvezetésére, így a kéményeket is cserélni kell, ami szintén kiemelkedő költségként fog jelentkezni a végfelhasználók irányába.

Mindezt nem szabad negatívumként felfogni, gondoljon csak arra, hogy mindez a nagyobb jó érdekében, az egészséges és tiszta környezetért történik. Addig is, készüljön fel az új időszámításra, nézzen szét webshopunkban, ahol nem csak kazánokat, de minden egyebet megtalál, ami egy kellemes, meleg otthonhoz szükséges!

LEGÚJABB

LEGNÉPSZERŰBB

Fürdőszoba

Fűtés

Konyha

Szerszám