Utoljára megtekintett termékek Összes
nincs

Ventilátor

Így légtelenítsd radiátorod otthon, szakember nékül

Ha levegős a radiátor

A radiátorok használata akár távfűtésről, akár központi fűtésről beszélünk manapság még mindig az egyik legbiztonságosabb és legnépszerűbb fűtési rendszer. A radiátorok azért is bizonyulnak népszerű választásnak, mert megbízhatóak és hosszú élettartammal számolhatunk. Ritka a meghibásodás, a legtöbb radiátor képes generációkon keresztül melegen tartani otthonunkat.

A radiátorok működtetése nagyon egyszerű, nem kell folyton ki-be kapcsolgatni, állítani a hőmérsékletet, illetve ügyelni a gázlángra. Arra kell ügyelni, hogy a fűtőtest mindig egyenletes hőmérsékletű legyen. Ha pl. sokkal hidegebb a radiátor a tetején, mint az alján, szinte biztos, hogy levegős a fűtési rendszer, de további árulkodó jel lehet, ha a rendszer bugyogós, szörcsögős hangot ad ki. A beszorult levegő akadályozza a radiátor teljes felmelegedését, és az állandó légzsák korróziót okozhat. Ha a radiátorban légzsák alakul ki, amely akadályozza a víz teljes körforgását, nem csak hogy növelheti a fűtés költségeit, de tönkre is teheti, kilyukaszthatja a rendszert.

Légtelenítés házilag csavarhúzóval

A légtelenítés egyszerű eljárás, mi is könnyedén elvégezhetjük, nincs szükség szakemberre. Amire feltétlen szükségünk lesz az egy légtelenítő kulcs vagy egy csavarhúzó és egy rongy. Bármelyik barkácsboltban beszerezheted a légtelenítő kulcsot, de arra érdemes ügyelni, hogy olyat válasszunk, amely megfelelően illeszkedik radiátorunk légtelenítő szelepére. Ha modern radiátorod van a légtelenítést megoldhatod egyszerű csavarhúzóval is, mert a szelep kinyitásánál nincs szükség speciális eszközre.

Légtelenítés menete

Fontos, hogy a légtelenítés során a fűtés legyen bekapcsolva. A légtelenítéshez nem kell leereszteni a vizet a radiátorokból, de érdemes egy rongyot tenni a radiátor alá, amely felfogja a kicsöpögő vizet. A csavarhúzóval, vagy a légtelenítő kulccsal a légtelenítő szelepet az óramutató járásával ellentétes irányban. Addig kell óvatosan tekerni a szelepet, amíg sziszegő hangot nem hallunk. Ekkor tartsuk a rongyot a légtelenítő szelep alá, míg megjelenik a víz, majd tekerjük vissza a szelepet az óramutató járásával megegyezően.

 

Mi történik, ha nem jön víz a radiátorból?

 Ebben az esetben két dologra is gondolhatunk. Kevés a rendszerben lévő víz, melyet után kell tölteni, vagy a légtelenítő szelep van eltömődve. Mindkét esetben érdemes szakember segítségét kérni.

LEGÚJABB

LEGNÉPSZERŰBB

Fürdőszoba

Fűtés

Konyha

Szerszám