Utoljára megtekintett termékek Összes
nincs

Ventilátor

Minden, amit a gázkonvektorokról és minikazánokról tudni kell

Minden, amit a gázkonvektorokról és minikazánokról tudni szeretett volna, de sosem mert megkérdezni

Otthonunk korszerűsítésekor joggal merülhet fel a kérdés: vajon kiválthatók-e a régi, parapetes konvektorok, illetve lehet-e radiátort is feltenni helyettük? Előre lelőjük a poént: igen, van lehetőség mindkettőre! Most pedig térjünk át a hogyan és a miként kérdéskörére!

Először is tisztázzuk: mi is az a parapet? A parapet tulajdonképpen a padló és az ablak közti, 80-100 cm magas falfelület, ide szokás felszerelni a parapetes konvektorokat. Biztosan mindenki látott már olyan házakat, ahol fémből készült, rácsos csonkagúlák állnak ki a falból. Nos, ezek is parapetek, csak az égéstermék elvezetésére szolgáló külső részei a konvektornak.

Fontos megjegyezni, hogy a gázrendszerre történő átalakítás minden esetben tervezői munkát igényel, első körben érdemes a szolgáltatót megkérdezni a lehetőségeinkről. Továbbá azt is jó tudni, hogy újépítésű helyiségekben már csak az úgynevezett ERP rendeletnek megfelelő gázkonvektorokat lehet felszerelni, melyek már egy teljesen más energiatakarékossági osztályba sorolhatók be; a hazai piacon két cég, a FÉG és a Fondital forgalmaz ilyen engedéllyel rendelkező termékeket. Érdemes megfigyelni a cikkszámokat is: minden esetben tartalmazza az ERP szócskát (mint például a webshopunkban is fellelhető F8.60 EF ERP gázkonvektor).

Ezen korszerű készülékeknek egyebek mellett nagy előnye, hogy a rájuk felszerelt szobatermosztátnak köszönhetően programozhatóak: beállíthatjuk, hogy a reggeli órákban emelt hőfokot tartson, majd ezt lecsökkentse a munkával töltött napközbeni időszakra, délután és este pedig újra felfűtse a szobát. A hab a tortán pedig az, hogy itt már nem a jól ismert szikráztatós-nyomkodós gyújtószerkezet működik, hanem őrláng nélküli, automatikus piezo gyújtású.

De mi a teendő abban az esetben, ha radiátorokkal, illetve minikazánokkal szeretnénk helyettesíteni a konvektorokat? Először is, ez a procedúra is tervköteles, mivel jellemzően több konvektor is van egy lakásban, családi házban. Az otthon mérete is fontos tényező: többszintes épület homlokzatán akkor létesíthető oldalfali kivezetés, ha a lakásfűtő (6 kW-nál nagyobb hőteljesítményű) és vízmelegítő (együtt vagy külön) gázfogyasztó készülék homlokzati kivezetésének tengelyétől mért 2,0-2,0 m-es sávban a kivezetés felett a teljes épületmagasságra vonatkozóan a homlokzaton szellőztetésre szolgáló nyílás vagy nyílászáró nincs.

A konvektorok helyett remek választás lehet az általunk is forgalmazott MIKA 6-E V (ahol a V a váltószelepet jelöli) minikazán, mely a régi hagyományos FÉG készülékek parapetjére egyből fölhelyezhető, tehát nem igényel átalakítást. A kiváltott gázkészülékek helyét többnyire befalazzák, vagy eltávolítják, esetleg ledugózzák a gázvezetéket.

Ezek a minikazánok egyébként úgy működnek, mint egy gázkazán, csak itt adott a teljesítmény (a már említett 6 kW, ugyebár), és megadott helyre vannak felszerelve. Ugyanúgy egy vízteret melegítenek, aminek a segítségével egy radiátoros központi fűtésű rendszert lehet létrehozni. Fontos: a készülék nem ad le a helyiségben hőt, hanem minden hőt a víznek ad át, így abban a helyiségben is szükséges radiátor, ahová ezt a gépet feltettük. Két változata létezik: az egyik csak fűtésre alkalmas, a másik használati melegvizet is biztosít.

Látjuk tehát, hogy bőven van lehetőségünk az elavult technológiát korszerűbbre cserélni, csak minden esetben meg kell találnunk azt a metódust - és persze a megfelelő készüléket - , mely leginkább passzol otthonunk igényeihez. Szemezgessen webshopunkból, és ha kérdése támadna, keresse fel ügyfélszolgálatunkat!

LEGÚJABB

LEGNÉPSZERŰBB

Fürdőszoba

Fűtés

Konyha

Szerszám